Gelukkig is niet elke klant gelijk en heeft niet elke klant dezelfde vraagstukken. Dat maakt het werk van een financieel/fiscaal adviseur dan ook een stuk uitdagender! Het houdt je scherp en dwingt je telkens weer tot het inleven en inlezen van je klant.
Zeer recent melde zich een toptennis-speler tot ons kantoor met het verzoek zijn fiscale zaken te behartigen. Als groot tennisliefhebber was dat voor mij natuurlijk het perfecte excuus om nu eindelijk eens een keer naar Wimbledon te gaan. Tja, wij gaan inderdaad erg ver om ons te verdiepen in de klant!
Aan de zijlijn van het mooiste toernooi van de wereld was ik getuige van een prachtige overwinning van mijn klant. We genoten volop van de sfeer op het park, het overdekte Centre Court en natuurlijk de aardbeien met slagroom.
Maar met de overwinning op zak kwamen er ook een heleboel vragen in mij op: hoe worden deze prijzengelden eigenlijk belast? Hoe werkt dat met inkomsten binnen de EU en buiten de EU? Zijn er landen die al een soort inkomstenbelasting heffen over het prijzengeld? Moet mijn klant straks fiscaal gaan emigreren en moet ik dan de volgende keer naar Monaco? En hoe werkt het met omzetbelasting en prijzengeld?
De laatste vraag met betrekking tot de omzetbelasting zorgde ook bij de belastinginspecteur voor hoofdbrekens. De fiscus stelde zich op het standpunt, dat er met betrekking tot de omzetbelasting geen sprake zou zijn van belastingplichtige activiteiten. Er zou dus geen omzetbelasting hoeven te worden gefactureerd en te worden afgedragen maar er kon ook geen omzetbelasting worden teruggevraagd. Als argument hiervoor kwam de inspecteur met een arrest van het Europese Hof van Justitie uit november 2016 (Baštová-arrest). In dit arrest werd beslist dat het prijzengeld van een renpaard niet belast is met omzetbelasting.
Dat is jammer dacht ik nog. Mijn klant heeft veelal buitenlandse inkomsten waarover geen omzetbelasting hoeft te worden afgedragen en toch wil ik wel graag de omzetbelasting over zijn kosten (trainingen, hardware, e.d.) terugvragen. Nadat ik mij eens goed had verdiept in de uitspraak van het Europese Hof zag ik toch wel een zeer belangrijk aanknopingspunt om te stellen dat er wel degelijk sprake was van omzetbelastingplichtige activiteiten. In het arrest was er sprake van een deelname aan paardenraces waarvoor geen deelnamegeld of andere directe vergoeding werd ontvangen. Alleen bij een goede rangschikking van het paard werd er prijzengeld uitbetaald.
En daar zat nu juist de nuance! Onze tennisspeler krijgt bij deelname aan een toernooi namelijk altijd prijzengeld uitgekeerd. Alleen de hoogte van het prijzengeld hangt af van zijn prestatie. Er is hier dus een rechtstreeks verband tussen de prestatie en de vergoeding. De vergoeding kan alleen in hoogte afwijken.
De inspecteur heeft uiteindelijk aangegeven het met ons eens te zijn en dat er wel degelijk sprake is van omzetbelastingplichtige prestaties.
Op Wimbledon zouden wij hebben geroepen: game, set and match!
Bas Gaertner / RB