Restschuld eigen woning wordt duurder

Bij verkoop van een eigen woning na 2017 wordt de restschuld waarschijnlijk duurder. De rente is dan niet langer aftrekbaar.

Wanneer bij verkoop van een eigen woning uiterlijk op 31 december 2017 een restschuld over blijft, dan is de rente over die restschuld nog 15 jaar na verkoop aftrekbaar. De restschuldregeling is ingevoerd in 2012 om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Voor verkopen na 2017 wil de staatssecretaris de restschuldregeling niet verlengen. Het aantal verkooptransacties is gestegen en de huizenprijzen stijgen, waardoor het aantal onderwater-hypotheken daalt. Bovendien neemt dat aantal ook af door andere woningmaatregelen, zoals sinds 2013 de aflossingseis voor nieuwe eigenwoningschulden.

Verkoopt u uw eigen woning na 2017 en blijft er een restschuld over, dan hoort de schuld in box 3. De rente zelf is dan niet meer aftrekbaar, waardoor de schuld per saldo duurder wordt. Misschien heeft u andere middelen om af te lossen, zoals een schenking. Voor de aflossing van een restschuld na verkoop van een eigen woning is, onder voorwaarden, een belastingvrije schenking mogelijk.

Staat uw eigen woning ‘onder water’, maar heeft u geen verkoopplannen? Dan is de rente op de eigenwoningschuld gewoon aftrekbaar, ook als de waarde van de woning na de aankoop is gedaald tot onder de eigenwoningschuld.

 

Bron: Fiscaal Actueel 3

Posted in: