Proefballonnetje

De strategie van het proefballonnetje. Het begint een algemeen verschijnsel te worden; het kabinet dropt een bepaalde maatregel in het nieuws om te kijken hoe er in het land op wordt gereageerd. Meestal vallen alle politieke partijen vervolgens eerst over elkaar heen en ontstaat er enige onrust in het land. Na een aantal jaar zijn we echter aan de nieuwe boodschap gewend geraakt en wordt de maatregel (gefaseerd) ingevoerd.

We kunnen ons allemaal nog wel het proefballonnetje van de beperking van de renteaftrek op de eigen woning herinneren. 15 jaar geleden was het toch ondenkbaar dat er aan de renteaftrek gemorreld zou worden? Inmiddels zijn we al aardig wat beperkende maatregelen verder zoals; de maximering van de renteaftrek tot 30 jaar, de regeling van de eigenwoningreserve, de aflossingsverplichting door het sluiten van een annuïteiten dan wel lineaire hypotheek en de beperking van de maximale leencapaciteit. Het idee dat de renteaftrek op termijn weleens volledig zou kunnen verdwijnen, levert tegenwoordig al weinig weerstand op.

Of denk eens aan het proefballonnetje van de verschuiving van de AOW-leeftijd. Het stof rondom deze maatregel is nog niet zo lang neergedaald en veel mensen zien hun AOW steeds verder uit zicht geraken. In een relatief korte periode is de AOW-leeftijd van 65 jaar naar 67 jaar en 3 maanden opgerekt. Voor de jonge lezers onder ons zou dat nog veel later kunnen zijn omdat de AOW-leeftijd gekoppeld gaat worden aan de levensverwachting.

Het nieuwste proefballonnetje treft de directeur grootaandeelhouder (DGA). Aan de Miljoenennota 2019 kan een fiscale maatregel worden ontleend die nog niet eerder het daglicht heeft gezien. Het voorstel is om schuldverhoudingen van de DGA met zijn eigen B.V. boven de € 500.000,- te belasten in Box 2. Het betreft hier de rekening courantverhoudingen (consumptief) dus niet de leningen in verband met de eigen woning. Nou, ik verzeker u dat dit voor nieuwe onrust gaat zorgen. Voorlopig zal er nog wel wat discussie worden gevoerd over dit nieuwste voorstel maar dat de schuldverhouding van de DGA bij de B.V. onder vuur ligt dat is nu wel duidelijk!

 

Bas Gaertner / RB

Posted in: