Ondernemer en fiets van de zaak: de voordelen!

De fiets van de zaak is sinds de invoering niet meer weg te denken. Veel ZZP-ers en ondernemers kiezen ervoor om ook deels met een fiets van de zaak naar het werk te gaan. Dan kan dan met een gewone fiets, met een e-bike of zelfs met een speed pedelec. In alle gevallen is er belastingvoordeel te behalen.

Net als bij de auto van de zaak kan je met de fiets of e-bike kosten aftrekbaar maken. Zie hiervoor de belastingvoordelen.

Fiets op de zaak zetten
Fiets je meer dan 10% zakelijke kilometers met een fiets, dan mag je de fiets ook op de zaak aanschaffen en dan kun je alle kosten van de fiets zoals aanschafkosten, onderhoudsbeurt, band plakken en verzekeringen als aftrekposten opvoeren.

Wel betaal je, net als bij een auto van de zaak, jaarlijks een bijtelling voor het privé gebruik. Deze bedraagt 7% over de nieuwwaarde van de fiets inclusief btw. Dit bedrag wordt bij je winst of inkomen opgeteld, waardoor je meer belasting betaalt.

Afschrijven van de zakelijke fiets
Als je fiets meer kost dan € 450,- (exclusief btw) en dat zal bij een nieuwe fiets of e-bike al snel het geval zijn, dan moet je deze in 5 jaar gaan afschrijven. Ben je echter starter dan geldt de willekeurige afschrijving. Je mag dan de kosten in een keer afschrijven ten laste van de winst!

Btw terugvragen bij fiets van de zaak
Ben je als ondernemer btw-plichtig dan mag je ook de btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Wanneer je de fiets op naam van de zaak hebt gekocht, is dit een zakelijke uitgave en kun je dus de betaalde btw terugvragen.

Let op: de aftrek geldt alleen voor het deel dat je zakelijk gebruikt. Als je de fiets voor 50% zakelijk gebruikt, mag je dus 50% van de betaalde btw terugvragen.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Als je totaal aan investeringen in het jaar van aanschaf van je fiets of e-bike boven de drempel van
€ 2.400,- (exclusief btw) komt, dan heb je ook nog recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De KIA is een extra aftrekpost boven op de gewone kostenaftrek. Je kunt dan nog eenmalig maximaal 28% van het investeringsbedrag van de uiteindelijke winst aftrekken.

Verkoopt u de fiets echter binnen vijf jaar, dan wordt de investeringsaftrek gedeeltelijk ongedaan gemaakt. U moet dan een desinvesteringsbijtelling aangeven ter grootte van het percentage dat u bij aanschaf kreeg, vermenigvuldigd met de verkoopprijs.

Elektrische bakfiets of speed pedelec met Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Je kunt daarnaast nog een extra hoge aftrek krijgen als je een elektrische bakfiets of een speed pedelec koopt. Hierop geldt een hogere fietsaftrek volgens de Milieu-investeringsaftrek (MIA):

  • Bij een elektrische bakfiets krijg je onder voorwaarden 36% fiscale aftrek over de gehele aanschafwaarde.
  • Bij een speed pedelec of elektrische bromfietsen en snorfietsen met een lithiumhoudende accu, komt 50% van de aanschafwaarde in aanmerking voor 13,50% aftrek.

Bij aanschaf van een elektrische bakfiets of speed pedelec mag je ook nog 75% versneld afschrijven volgens de willekeurig afschrijving milieu investeringen (Vamil). Let op: de investering moet wel binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting worden aangemeld bij de RVO.

Ondernemers grijp uw kans
Al met al zijn er in 2021 veel fiscale voordelen te behalen bij een fiets van de zaak. Met name als er sprake is van een e-bike of een speed pedelec. Wij rekenen graag wat een fiets van de zaak u kan opleveren. Dus ondernemers grijp uw kans en fiets uw fiscale voordeel bij elkaar!