Nieuw omzetbelasting (btw) nummer

Voor alle ondernemers die een onderneming exploiteren met als rechtsvorm “een eenmanszaak” gaat er binnenkort wat veranderen. Deze ondernemers krijgen namelijk met ingang van 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer (btw-id).

Voorheen werden de btw-nummers van eenmanszaken door de Belastingdienst afgegeven met het BurgerServiceNummer (BSN voorheen Sofinummer) van de ondernemer met de toevoeging B.01, B.02 e.d. Het op deze wijze kenbaar maken van het BSN van de ondernemer bleek echter zeer fraudegevoelig te zijn.

Het nieuwe btw-identificatienummer bestaat uit de landcode (letters “NL”), vervolgens 9 cijfers, de letter “B” en twee controlecijfers. Het nieuwe btw-identificatienummer lijkt op het oude
btw-nummer, maar in het nieuwe btw-identificatienummer is de BSN niet meer verwerkt.

Het oude btw-nummer kunt u echter (nog) niet weggooien. Het blijft bestaan naast het nieuwe
btw-id nummer.

Wanneer gebruikt u het oude btw-nummer (omzetbelastingnummer)?
Het oude btw-nummer (omzetbelastingnummer) blijft u gebruiken in alle correspondentie richting de Belastingdienst. Denk daarbij aan de aangifte omzetbelasting, bezwaarschriften, contact met de Belastingtelefoon e.d. Dus wanneer u de btw-aangifte doet, blijft u dat doen op het oude
btw-nummer.

Wanneer gebruikt u het nieuwe btw-id nummer?
Het nieuwe btw-id nummer wordt gebruikt in alle correspondentie en contacten anders dan de Belastingdienst. Denk bijvoorbeeld aan contacten met klanten en leveranciers en voor de handel binnen de EU. Dat heeft nogal wat consequenties. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het aanpassen van uw briefpapier;
  • het aanpassen van uw facturen;
  • het aanpassen van uw website;
  • het aanpassen van alle overige inschrijvingen waarbij uw oude btw-nummer is opgegeven;
  • het doorgeven van het btw-id-nummer aan leveranciers binnen de EU waarmee u zaken doet.
Posted in: